Alaskanmalamuutti

Jos etsit helppoa koiraa, malamuutti ei ole sinulle se oikea rotu. Alaskanmalamuutti ei ole vahti- eikä palveluskoira. Alaskanmalamuutti on haastava rotu, joten jos et ole valmis haasteeseen, sinun kannattaa harkita jotain muuta rotua.

Alaskanmalamuutti on alkukantainen rotu. Se on iso, voimakas ja lujatahtoinen koira. Sekä fyysisen että psyykkisen voimakkuutensa vuoksi malamuutti ei ole lapsen koira. Se ei ole myöskään ns. yhden miehen koira. 

Malamuutti on leikkisä koira. Olen nähnyt malamuutin heittäytyvän koiranäyttelyssä tuomarin eteen selälleen rapsuteltavaksi ja olleen rotunsa paras. Se on ulospäinsuuntaunut ja ystävällinen koira, ihmiselle, mutta se ei välttämättä tule toimeen muiden koirien kanssa. Jopa oman lauman sisällä voi olla ristiriiitoja, joista malamuutti ei pääse yli. Joten laumaa kasvattaessa tulee varautua siihen, että koirien oleskelua toistensa kanssa pitää pystyä rajoittamaan. Malamuutti on itsepäinen ja itsetietoinen koira. 

Malamuutti ei ole helppo koulutettava, joten kouluttajan tulee olla kärsivällinen ja johdonmukainen. Alaskanmalamuutti ei tottele, jos se ei kunnioita ihmistä. Alaskanmalamuutilla ei ole miellyttämisenhalua samalla tavalla kuten esimerkiksi palveluskoiraroduilla. Usein kyllä ruoan eteen malamuutti tekee mitä vain. Malamuutti tarvitsee aktivointia päivittäin. Oma kokemus on, että pelkät hihnalenkit eivät riitä. Malamuutti tarvitsee kunnon fyysistä ja psyykkistä työtä. 

Alaskanmalamuutti on kuitenkin kaikesta huolimatta rotu, johon rakastuu todella helposti! Niiden kanssa pystyy harrastamaan monipuolisesti niin vetourheilusta vaikkapa agilityyn. Alaskanmalamuutti viihtyy ulkona kovillakin pakkasilla, mutta osaa kyllä myös olla mukavuudenhaluinen ja makoilla sohvalla omistajansa kainalossa. Ne kaipaavat hellyyttä ja ihmisen seuraa. Alaskanmalamuutti on myös hyvin itsenäinen koira ja itse pidän siitä, että meidän koirat eivät koko aikaa pyöri jaloissa vaan pystyvät rauhassa seurailemaan meidän touhuja sivummalta, vaikka ovatkin kyllä erittäin mielellään mukana kaikessa mahdollisessa! 

Alaskanmalamuutti on terve ja pitkäikäinen rotu. Kuten muissakin roduissa, myös alaskanmalamuuteilla on perinnöllisiä sairauksia, joihin voi tutustua tarkemmin esimerkiksi alaskanmalamuuttien jalostukseen tavoiteohjelmasta. 


Kannattaa tutustua myös:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.